GÅRDSDRIFT TIL FJELLS

Vi ønsker å bidra til at kulturlandskapet og setertradisjonene i bygda forvaltes. Gårdsdrift i fjellområdene er et viktig ledd i norsk matproduksjon med hensyn til miljø og folkehelse i landet vårt. Hverken terreng eller klima tilsier at det industrielle landbruket er egnet i Budalen. Her vil man aldri finne store sammenhengende dyrkingsareal egnet for effektiv produksjon. Driftsformen gjenspeiles i de lokale forutsetningene, og dette er med på å gi oss et variert og mangfoldig landbruk i Norge. 



LANDSKAPSPLEIE

Den frie tilgangen på variert beite gir oss friske dyr med en unik smakssammensetning. En bonus er at de holder kulturlandskapet ved like – en viktig oppgave siden seterdalene i Budalen er blant de største utvalgte kulturlandskapene i Norge. Her sambeiter de med får, storfe og ikke minst villreinen. Dette er en gunstig kombinasjon siden geitene foretrekker å spise lyng og skog, noe som ofte står igjen etter andre beitedyr. Flere av beiteplantene er avhengige av dyrenes tråkk og beiting for å vokse, videre er flere av insektene avhengige av disse plantene for å overleve. Ved at dyrene får vandre fritt er de med på å forvalte naturens kretsløp, gjennom at beite brukes og ikke forbrukes. 


«Gårdsdrift handler om mer enn hvordan det påvirker kulturlandskapet: Det gir råvarer til lokal matproduksjon, hjelper turismen og gir folk inntekt på steder som ellers ville blitt fraflyttet. Når lokale jordbruksystemer forsvinner, blir lokalsamfunnene først og fremst mer avhengige av at industrielt prosesserte matprodukter blir transportert til dem over lange avstander, med all den miljøbelastning (og kulturell distansering fra jorda) som det medfører. Det lokale landbruket begynner å miste den tradisjonelle kunnskapen som gjorde stedene beboelige i første instans, og gjør dem sårbare i en fremtid som ikke kommer til å bli den samme som i dag.»

James Rebanks, forfatter og sauebonde fra Lake District, England

ENDAL SETERDAL

Like ved gården begynner grusveien som tar deg innover til Endal seterdal – et av Norges få bevarte kulturlandskap hvor seterdriften fremdeles holdes i hevd. Dalen åpner seg opp etter som man beveger seg innover, med kort vei til fjells på begge sider av dalføret. Her står værslitte seterbuer og fjøs omkranset av frodige setervoller og utmarkslåtter med ville urter. Fjellgraset gjør at seterhøyet er noe av det beste dyra våre kan få gjennom vinteren.  

Vi kan på det varmeste anbefale en tur innover seterdalen en sommerdag, gjerne på sykkel (turbeskrivelse finner du her). I Endalen vil du finne et levende seterliv med mulighet for å kjøpe den lokale spesialiteten rømme og skjørost fra budeiene.