KJEKJØTT

Kjøtt fra kje og geit er en mer eller mindre bortglemt råvare her i Norge – og mange av de vi prater med har aldri smakt det og aner ikke hvordan det er, eller hva det skal brukes til. Dette selv om det er noe av det magreste kjøttet man kan få tak i fra husdyrhold. 

HVORDAN SMAKER DET?

Vi vil selvfølgelig anbefale at man opplever det selv. Geita beiter på mye av det samme som elg, og smaken på kjøttet kan beskrives som mildt viltkjøtt. 


TERROIR

Ethvert lokalmiljø frembringer en smak og kvalitet som er særegen for sitt området. Det franske begrepet terroir benyttes for å beskrive hvordan et steds karakter basert på dets klima, geografi og jordsmonn påvirker et matprodukt. Innenfor vinproduksjon benyttes begrepet når man beskriver ulike typer vindistrikt. En vin fra Bordeaux har en annen smakskarakter enn en fra Burgund, selv om de produseres i samme land og med samme drue.

På samme måte preges vårt kjekjøtt av Budalens lokale klima og flora. Her er somrene korte og vinteren snørik. Kun de mest karrige plantene vokser her, og siden det jevnt over er både kaldere og tørrere enn nede ved Trondheimsfjorden 80 km unna, vokser alt også litt saktere. Det gir noe mindre grøde, men til gjengjeld ekstra mye smak og næringsstoffer. Forutsatt at fôrgrunnlaget ikke er kraftfôrbasert vil et kje som er fostret opp i Budalen smake annerledes enn om det samme dyret hadde levd ved Mjøsa.

Videre vil produksjonsprosessen påvirke resultatet. Stressnivå og alder på dyrene, modning av kjøttet og emballasje spiller også inn. Vi sier ikke at det ene er bedre enn det andre, men ønsker å påpeke at hvert sted er unikt. 

  


NÆRINGSINNHOLD

Magert

Proteinrikt

Lavt fettinnhold

DER FJELLBJØRKA VOKSER

Vårt mål er og i størst mulig grad produsere kjøtt på ressurser som ikke kunne vært brukt til annen matproduksjon. Vi mener at norsk mat skal være det den utgir seg for å være, og vårt kjøtt er fritt for soya og palmeolje. Geitene får kraftfôr av norske kornvarer i tiden rundt kjeing – og som en fristende godbit når vi er på beitetilsyn. Dyrene beiter i utmark på en god blanding av løv, gress, blåbærlyng og bark. Dette gir en god kjøttstruktur og et velsmakende produkt. 


SORTIMENT

Vi selger i hovedsak fryste stykningsdeler av både kje og geit. Årets slakt vil være tilgjengelig for salg fra slutten av november.

Om vi får beskjed innen oktober er det mulig å bestille helt slakt om man ønsker å partere selv.

Vi selger:

lår (uten skank), bog (uten skank), ribbe, grytekjøtt med bein, grytekjøtt uten bein, koteletter (med indre- og ytrefilet) og slagside.


SAMARBEIDSPARTNERE

Det er viktig for oss å benytte lokale ressurser. Dette gjør at vi kan bidra til lokal verdiskaping i bygda vår, samtidig som det tette samarbeidet gjør at vi kan skape kvalitetsprodukter. Kjøttet blir produsert på gården vår og slaktes hos Slakthuset på Oppdal, 80 km unna. Kjøttet blir skåret og pakket for salg av Mersmak AS i Soknedal.