Kjekjøtt
Vi produserer og selger kjøtt fra kje (kje er en ung geit – eller geitekilling om du vil) og voksen geit. Dette er en råvare som har blitt nesten glemt her i Norge, og mange av de vi snakker med vet verken hvordan det smaker eller hva det kan brukes til.

Så, hvordan smaker det?
Vi anbefaler gjerne at du prøver det selv. Geita beiter på mye av det samme som elg, og kjøttet har en mild, viltaktig smak. Flere kunder har delt at de synes lammekjøtt kan ha en litt for sterk smak, mens geitekjøtt oppleves som mildere og mer anvendelig.
Kjøttet er magert og passer perfekt til gryteretter, grillen eller langtidssteking av bog og lår på lav varme. Kjøttet er også fint å marinere og er et godt valg for de som liker å eksperimentere med krydderier!

Terroir
Ethvert lokalmiljø frembringer en smak og kvalitet som er særegen for sitt område. Det franske begrepet terroir benyttes for å beskrive hvordan et steds karakter basert på dets klima, geografi og jordsmonn påvirker et matprodukt. Innenfor vinproduksjon benyttes begrepet når man beskriver ulike typer vindistrikt. En vin fra Bordeaux har en annen smakskarakter enn en fra Burgund, selv om de produseres i samme land og med samme drue.
På samme måte preges vårt kjekjøtt av Budalens lokale klima og flora. Her er somrene korte og vinteren snørik. Kun de mest karrige plantene vokser her, og siden det jevnt over er både kaldere og tørrere enn nede ved Trondheimsfjorden 80 km unna, vokser alt også litt saktere. Det gir noe mindre grøde, men til gjengjeld ekstra mye smak og næringsstoffer. Forutsatt at fôrgrunnlaget ikke er kraftfôrbasert vil et kje som er fostret opp i Budalen smake annerledes enn om det samme dyret hadde levd ved kysten.
Videre vil produksjonsprosessen påvirke resultatet. Stressnivå og alder på dyrene, modning av kjøttet og emballasje spiller også inn. Vi sier ikke at det ene er bedre enn det andre, men ønsker å påpeke at hvert sted er unikt.
Våre dyr går fritt på fjellbeite og får i seg en stor variasjon av organiske forbindelser og næringsstoffer. Noen av favorittene er bark og løv fra rogn, starr, einerbær, det meste av vier, bjørkeløv og sauetelg. De er også helt ville etter multer og sopp.
Næringsinnhold
Magert
Proteinrikt
Lavt fettinnhold


Der fjellbjørka vokser
Vårt mål er å i størst mulig grad produsere kjøtt på ressurser som ikke kunne vært brukt til annen matproduksjon. I motsetning til får og storfe, som hovedsakelig beiter på gress, har geitene en streifende og mer vertikal beiteadferd. Dette betyr at deres fordøyelsessystem er tilpasset til å livnære seg på bladverk, busker, ranker og kvister. Deres delte overleppe og bevegelige tunge gjør det mulig å rippe bark og plukke blader med presisjon. Busker inneholder ofte høyere nivåer av visse næringsstoffer, som proteiner, mineraler og tanniner, sammenlignet med gress.
Vi mener at norsk mat skal være det den utgir seg for å være, nemlig norsk, og vårt kjøtt er fritt for utenlandsk soya og palmeolje. Geitene får kraftfôr av lokalt trønders byggkorn i tiden rundt kjeingen – og som en fristende godbit når vi er på beitetilsyn. Dyrene beiter i utmark på en god blanding av løv, urter, lyng og bark. Dette gir en god kjøttstruktur og et velsmakende produkt.
Sortiment
Vi tilbyr et utvalg av fryste stykningsdeler av både kje og geit. Nærmere jul har vi også pinnekjøtt og spekemat klart for salg. Når du kjøper frossent kjøtt, får du også med et oppskriftsforslag som passer perfekt til stykningsdelen.
Hvis du gir oss beskjed innen oktober, kan du også bestille helslakt hvis du ønsker å partere selv. Vi gleder oss til å hjelpe deg med gode kjøttopplevelser!
| STYKNINGSDEL | BESKRIVELSE | KILOSPRIS |
|---|---|---|
| LÅR | av kje eller geit. Uten skank. Frysevare. | 270,- |
| GRYTEKJØTT m/ bein | av kje. Ca. 1 kg pr pk. Frysevare. | 250,- |
| GRYTEKJØTT u/ bein | av kje. Ca. 500 g pr pk. Frysevare. | 325,- |
| KOTELETTER | av kje. Med indre- og ytrefilet. Frysevare. | 270,- |
| KOTELETTER | av geit. Med indre- og ytrefilet. Frysevare. | 320,- |
| VARMRØKT LÅR | av kje. Med skanken. Frysevare. | 449,- |
| PINNEKJØTT | av kje. Urøkt. Ca 1,5 kg per pakke. Kjølevare. | 465,- |
| SPEKEBOG | speket og røkt bogkølle av kje. Kjølevare. | 465,- |
| FENALÅR | av kje. Med skanken. Speket, men ikke røkt. Kjølevare. | 649,- |
| SPEKEPØLSE | av kje og geit. En mild og anvendelig spekemorr. Ca. 0,5 kg per pakke. Kjølevare. | 405,- |

